Upptäck specialerbjudanden på utvalda Indie Campers road trips. Få 20 % rabatt på husbilsuthyrning ut 2021!

Hyra husbil Sverige

Den bästa flottan med husbilar och plåtisar att hyra i Sverige

Ut och fly med upp till 20 % rabatt på hyra av husbil.

Vi vill utforska världen och komma ut på dig ut där! Därför erbjuder vi 20 % rabatt på hyra av husbilar till en rad olika av våra favoritresor. Erbjudandet är begränsat till 2021 bilresor!

2 000+ husbilar över hela Europa och USA
Envägsturer tillgängliga
Helt digital upplevelse
24/7 hämtning och återlämning (Indies flotta)

Gratis avbokning och flexibel betalning

På de flesta husbilar på vår marknadsplats kan du avboka upp till 48 timmar före resan! Du kan också välja att bara betala 20% i förskott.

Läs mer

Europas största husbilsflotta

Över 2000 husbilar, campervan och plåtisar kan hyras på 40 platser i 15 europeiska länder. Börja drömma och resa med oss!

Läs mer

Lake view in a sea town

Allt om att hyra husbil i Sverige

Sverige är ett vackert och skiftande land med höga berg och djupa dalar, och har blivit berömt för sin rika natur och ljuva sommarnätter. 

Sverige är därtill hem till det prestigefyllda nobelpriset, och är även (ö)känt för den traditionella rätten surströmming – en fermenterad fisk som äts varje sensommar och luktar så illa att man äter den utomhus. 

Det bor cirka tio miljoner människor i Sverige, och de flesta bor i nedre delen av landet. Trots att Norrland utgör cirka 60% av landets yta är knappt en miljon människor bosatta där. 

Svenskar älskar friluftsliv och är gärna ute och rör sig i naturen. Under de mildare månaderna ägnar sig många åt aktiviteter som bad, klättring, segling, orientering, svampplockning och fjällvandring, och under vintermånaderna drar man gärna på sig skidorna eller skridskorna. 

Visste du det?

  • Sverige är bäst i världen på att tala engelska, bland länder som inte har engelska som förstaspråk.
  • Svenskarna är så bra på återvinning att Sverige importerar andra länders sopor mot betalning.  
  • Musik är en av Sveriges största exporter. Både genom svenska världsstjärnor som ABBA och Zara Larsson, men också genom låtskrivare bakom kända låtar av till exempel Taylor Swift och The Weeknd.

Campingplats

Sverige är känt för sin rika natur och kärlek till friluftsliv. Enbart 3% av Sveriges markyta är bebyggd, och 69% är täckt av skog. I Sverige finns något som kallas allemansrätten, vilket innebär att alla personer har rätt att röra sig genom skog och mark. 

Kortare uppehåll på annans mark är tillåtet så länge marken inte skadas, och så länge man inte inkräktar på någons direkta bostadsområde. Medan kortvarig tältning (ca ett dygn) oftast tillåts under allemansrätten, räknas oftast även kortvarig husvagnscamping på privat mark överskrida allemansrätten. Därför bör man söka sig till officiella campingplatser och ställplatser, något det finns gott om över hela landet. Det är dock tillåtet att spendera ett dygn i husvagn på en parkering. 

Populära destinationer inkluderar Skuleskogens nationalpark, Fulufjället, Upplandsleden, Kungsleden och Gotland.

Körning i Portugal

  • Sveriges infrastruktur är mycket god och både motorvägar och motortrafikleder håller övervägande god kvalité. Infrastrukturavgifter och trängselavgifter (en sorts skatt för att minska trafikträngsel) tas enbart ut på ett fåtal ställen (se nedan) och betalas i efterhand via autogiro, e-faktura eller inbetalningskort som skickas direkt till föraren. Förare av utlandsregistrerade bilar rekommenderas registrera sig hos EPASS24. Då dras avgifterna automatiskt.  
  • Broavgifter på tas ut på 5-7 kr på Sundsvallsbron och Motalabron, och 24 kr per passagerare på Svinesundsbron. För husbil/husvagn kostar det mellan 1000-2000 kr att korsa Öresundsbron, beroende på storlek. Medlemmar i Club BroPass betalar halva priset.    
  • I Stockholm och Göterborg tas trängselskatt ut under vardagar, med vissa undantag.   
  • Bilkörning sker på höger sida. 

Årliga evenemang i Sverige

  • Midsommar: Denna folkkära högtid firas i juni och det arrangeras både privata och publika firanden runtom i landet.
  • Urkult: En folk- och världsmusikfestival som hålls i Näsåker varje sommar. En dagsbiljett kostar 590 kr per vuxen. 
  • Göteborgs kulturkalas: I mitten av augusti hålls en gratis kulturfestival i Göteborg, som bjuder på konserter, dans, film, aktiviteter, och andra roliga upplevelser.

Äger du en husbil? Tjäna mer än 380 000 kr per år

Funderar du på att tjäna pengar när du inte använder din husbil? Lista ditt fordon gratis och hyr ut det när du vill.

Hyra ut min husbil
En husbilsägare som hyr ut sin husbil till en familj
Staff member wearing mask visor and gloves

Platser där Indie Campers har aktiva depåer för att ta hand om dig

Det är på dessa platser som Indie har alla sina depåer aktiva.

Planera din resa

När ska man hyra en husbil i Sverige?

Weather graph for average temperatures in Sweden
Medeltemperaturer i Sverige

Vädret i Sverige kan vara omväxlande och svårförutspått då merdelen av landet ligger inom vad som kallas västvindbältet, där ständiga lågtrycksbildningar uppstår mellan zoner av varm och kall luft. 

 Sverige refereras ofta kärleksfullt till som “ett avlångt land”, och det är därmed knappast förvånande att klimatet även varierar från norr till söder:

Norra Sverige har ett subarktiskt klimat och får rikligt med snö under vintrarna, vilket skapar fantastiska möjligheter för att bedriva vinteraktiviteter såsom slalom, långfärdsskidåkning, skridskoåkning, skoter körande, isbadande, pimpling, och mycket annat. Medeltemperaturen i Norrland ligger på -5 °C men det är inte ovanligt att temperaturen faller under -20°C. e

Södra Sverige har ett hemiborealt klimat och erhåller betydligt mildare vintrar, dock upplever de även snöfall. Sommaren infaller tidigare i söder, och redan i början av Maj brukar den meteorologiska sommaren anlända till de södra delarna av Skåne.  

Längden på dagarna skiljer sig markant mellan vinter och sommar i Sverige, och de långa dagarna och ljusa nätterna gör sommarmånaderna till en fantastisk tid att besöka Sverige.  I juli skiljer sig temperaturskillnaderna minst mellan norr och söder och sommarmånaderna juni-augusti utgör den perfekta tiden att hyra en husbil och utforska Sverige från topp till tå. Det finns utmärkta möjligheter till utomhusbad, naturupplevelser, camping och andra äventyr längs hela landet, och runt längst upp i norr kan man till och med uppleva den berömda midnattssolen. 

För dig som är intresserad av alla de fantastiska vinteraktiviteter Sverige har att erbjuda är den bästa perioden mellan november och februari, då det oftast finns gott om snö i norra och mellersta Sverige. Det är även under den här perioden du har störst chans att uppleva de magiska norrskenen. Det går utmärkt att köra även under vinterhalvåret, då vägarna hålls både plogade och sandade. Priserna är dessutom generellt lägre under vintern, vilket innebär mer pengar över till roliga aktiviteter och spännande upplevelser!     

Högsäsongen infaller under perioden juni-augusti, vilket innebär ökade priser och att bäst att förboka campingplatser. Under lågsäsongen maj- september sjunker priserna och det är ofta drop-in som gäller på campingarna. 

Vädret i Sverige kan vara omväxlande och svårförutspått då merdelen av landet ligger inom vad som kallas västvindbältet. Där strider ständigt nämligen områden av varm och kall luft med varandra, vilket resulterar i en ständig lågtrycksbildning mellan de två zonerna.  

Sveriges väder är speciellt omväxlande på vintern och våren, men även sommarvädret är mer oförutsägbart än till exempel vädret i medelhavsområdet. Sveriges nederbörd är relativt jämnt fördelad över året, dock med en viss stegring under sommaren och hösten, så se till att packa en regnjacka.  

 Sverige refereras för övrigt ofta kärleksfullt till som “ett avlångt land”, och det är därmed knappast förvånande att klimatet även varierar från norr till söder: 

couple enjoying living in a rv

Drömmer du om att bo i en husbil? Vi har lösningen.

Kolla in vår helt nya produkt för långtidsuthyrning av husbilar och boka ditt nya hem på fyra hjul! Du kan skräddarsy hela upplevelsen till oslagbara priser.

Boka nu
Indie Campers
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev