🚀 Oförglömliga äventyr från 1€/natt - utforska mer, betala mindre! →

Bro i Umea över älven

Hyra husbil nära Umeå

Den bästa flottan med husbilar och plåtisar att hyra nära Umeå

Festivaler Säsong Erbjudanden 🎆

Spara upp till 20% och ytterligare 5% om du bokar 10 nätter eller mer med koden: FESTIVALS24. Klicka här och läs mer. ✨

6 000+ husbilar i Nordamerika, Oceanien och Europa
Envägsturer tillgängliga
Helt digital upplevelse
24/7 hämtning och återlämning (Indie-flotta)

Snabb och enkel bokning

Processen är snabb och enkel och kan genomföras online. Ange bara dina resedatum, upphämtnings- och avlämningsplatser och hitta ditt perfekta äventyr på hjul.

Läs mer

Nº 1 roadtrip-leverantör i Nordamerika, Oceanien och Europa

Över 6 000 campervan och husbilar för uthyrning på +70 platser i Europa, Oceanien och Nordamerika. Börja drömma och resa med oss!

Läs mer

Umea rött stort hus med grön trädgård

Plåtis Umeå

Umeå är en studentstad med ett rikt utbud av kultur, nöje, och natur. Umeå är Norrlands största tätort, och varje år det strömmar det in studenter från resten av landet, och världen, för att studera vid Umeå Universitet.

Umeå har blivit känt som ett kulturcentrum och lägger stort fokus på att främja konst, musik, hantverk, och annat. Umeå arrangerar årligen flertalet musikfestivaler, och det finns gott om temporära och permanenta konstutställningar att utforska, bland annat Umedalens Skulpturpark som varje år drar över 20,000 besökare.

Umeå är ett populärt stopp för campingresenärer, och många hyr husbil i Umeå för att sedan utforska närliggande städer, naturreservat, och den vackra Vindelälven. 

Att ta sig till Umeå

Det är lätt att nå Umeå via i princip vilket färdsätt som helst. Man når enkelt Umeå via väg E4 med bil, husbil, eller Ybuss. E4:an förbinder Umeå med närliggande städer som Örnsköldsvik och Sundsvall såväl som mer fjärran städer, till exempel Stockholm i söder eller Kiruna - genom anslutning till väg E10 - längre norrut. Man kan även ta tåget till Umeå, och snabbtåget från Stockholm (via bland annat  Uppsala, Gävle, och Sundsvall) är ett smidigt och miljövänligt alternativ till flyget.  Centralstationen och busstationen ligger båda i centrala Umeå, med gångavstånd till lokalbussarna.

Umeå har en stadsnära internationell flygplats, som trafikeras av Direktflyg, BRA, Jonair, Finnair, Norwegian, och SAS. Resa till och från de flesta internationella lägen innebär dock oftast en mellanlandning i södra Sverige, framförallt Arlanda. Det går flera flyg mellan Stockholm Arlanda och Umeå Airport varje dag då många pendlar. Flyget mellan Stockholm och Umeå tar under en timme.  

Från Finland kan man ta färjan Wasalinje - med bil, husbil, (motor)cykel, eller till fots -  från Vasa till orten Holmsund som ligger inom Umeå kommun. Därefter följer man väg e12 till Umeå. Bussanslutning finns också.   

Slutligen har Sverige en rikstäckande cykelled, Sverigeleden, vilket innebär att det även är fullt möjligt att cykla till Umeå.

Parkering i Umeå

De två populäraste parkeringshusen är Nanna och Navet, som ligger mitt i centrum. Där kostar parkering 15 kr de första två timmarna och därefter 20 kronor timmen. Dygnspriset ligger på 90 kr.

Gatuparkering i Umeå kostar mellan 8 och 30 kr timmen. I och direkt runt centrum är avgiften som högst. Utanför stadskärnan, i stadsdelar som Haga och Umedalen, är avgifterna lägre. Där finns det ibland även gratis korttidsparkering och datumparkering. Det går också att stå gratis utanför köpcentret Avion. Stadskärnan är väl förbunden till resten av Umeå med omnejd via regelbundna busslinjer.

Många parkeringsplatser accepterar inte längre kort eller kontant. I stället instrueras man att betala med mobilen via sms eller en app. 

Årliga evenemang i Umeå

Umefolk (Sista helgen i februari): En av Sveriges största folkmusikfestivaler. En dagsbiljett kostar runt 300 kr.  

Samiska veckan (Februari/mars): Runt om Umeå arrangeras föreläsningar, utställningar, aktiviteter och workshops centrerade kring samisk kultur och historia. Gratis.  

Littfest (Vecka 11) Sveriges största litteraturfestival. Fylld med författarsamtal, seminarier, poesi och gemenskap. En biljett kostar ca 100 kr. Vissa föreställningar är gratis.  

Camping i Umeå

  • First Camp Umeå: Ligger just intill den badvänliga Nydalasjön och mittemot en mysig klapp gård. Campingen har både bussanslutning och cykelavstånd till centrala Umeå. Pris för husbilsparkering varierar kring 250-450kr beroende på säsong och typ av plats.
  • Vännäs Bad och Camping: Fin året-om-camping med egen pool i grannkommunen Vännäs, bara 20 minuters bilfärd från Umeå. Husbilscamping med el från 200 kr.  
  • Granö Beckasin: Camping med badplats, vackra leder, och möjlighet att sova uppe bland trädtopparna i häftiga kojor. Pris för husbilscamping varierar kring 300–400 kr. 

Äger du en husbil? Tjäna mer än 380 000 kr per år

Funderar du på att tjäna pengar när du inte använder din husbil? Lista ditt fordon gratis och hyr ut det när du vill.

Hyra ut min husbil
Leie ut campingvogn