Centrala Italien road trip: Lazio, Abruzzo och Umbrien

Svårighetsgrad

582 km

Distans

7

Rekom. dagar

Kultur

Resetyp

Profile photo
Cora Harrison

Frilansskribent för Indie Campers som just nu försöker hitta sig själv i Indonesien utan särskilt stor framgång. Njuter av den makabra och underbara matlagnings världen – ju konstigare, desto bättre.

Centrala Italien road trip resplan

Central Italy Road Trip map Itinerary

Google Maps

Rom är fantastiskt på alla sett, men varför inte passa på att även se något annat än Rom när du är på en centrala Italien road trip?

Absolut, den antika italienska huvudstaden är exceptionellt vacker, har en svåröverträffad historia och kan skryta med fantastiska kulinariska traditioner. Men, spektakulära upplevelser väntar de resenärer som vågar ta sig utanför staden, vilket den här veckolånga resplanen genom Lazio, Abruzzo och Umbrien kommer visa.

Spara det bästa till sist – för ja, oavsett vad någon säger så är Rom onekligen bäst. Så börja istället med att ge dig av i den otämda vildmarken i mystiska Abruzzo och upplev hisnande vyer och frisk bergsluft. Kom sen tillbaka till välkända och pittoreska Orvieto innan du återvänder till naturen vid den vackra sjön Bracciano.

Först efter dessa stopp är du redo för det ultimata avslutet på en härlig road trip: makalösa Rom.

Colosseum i Rome vid soluppgång

Pick-up in
Rom Depå
1

Upptäck Italiens vilda sida i läckra Abruzzo

Efter att ha hämtat upp din husbil ger du dig av huvudvägen och kör österut mot den livliga regionen Abruzzo. Dramatiska berg, stora dalar och läckra övergivna kullebyar väntar på dig och bildar det som de lokala kallar för ”Italiens sista vildmark”. Det här är verkligen ett av våra bättre restips i centrala Italien.

Självklart förtjänar den här regionen lite uppmärksamhet under en centrala Italien road trip! Bo i Sulmona, en liten by i Morrone massivet, känd för sina sockrade mandlar, och en perfekt bas för att utforska området.

Ovanifrån av Abruzzo, ett restips på din Centrala Italien road trip

Täckt av mystik är Abruzzo känt som ett land med gammal magi. Åk över till Scanno och se kvinnor i traditionella dräkter som gör spets för hand och en sjö som enligt en lokal sägen hävdar formades under en kamp mellan en vit häxa och en trollkarl.

Annars finns Cocullo med sin bisarra ormfestival. Spendera en dag med att vandra längs de alpina lederna i Majella National Park. Eller varför inte få lite adrenalin genom att paddla rafting i månljuset på Aventino floden?

Besöka

Abruzzo

3

Rekom. dagar

Huvudväg

163 km

från Rom

1t 55min

körtid

Besök

Rocca Calascio

Högst belägna fortet i Italien med ett vakttorn från 1000-talet

Cantelmo Castle

Medeltida slott i Pettorano sul Gizio

Eremo di Sant’Onofrio al Morrone

Eremitage beläget på klippor med fantastisk utsikt

Ät på

Ristorante Gino

€€

Utsökt lokalmat

Ristorante Clemente

€€

Familjedriven restaurang som använder säsongsenliga råvaror

Il Carro

€€

Smaka på den Abruzziska specialiteten, arrosticini

Bo på

Camping Orsa Minore

€€€

Lugn camping med slående vacker natur

2

Vidare till den historiska skönheten Orvieto

Från Abruzzo håller du västerut på din road trip genom centrala Italien till det mer kända Orvieto. Omgärdad av vingårdar och olivträd är Orvieto inte alls särskilt svårt att förälska sig i och det är ett uppskattat restips i centrala Italien.

Beläget högt över ängarna med vindlande gator, vackra piazzor och en glittrande katedral är byn verkligen en skönhet som fångar ens uppmärksamhet helhjärtat. Och med illusionen av att mystiskt resa sig ur de vulkaniska klipporna som den byggdes från blir hela byns uppenbarelse härligt läskigt på något sätt.

Orvieto Duomo är ett stopp under din Central Italy Road Trip

Besök katedralen först. Sen reser du bakåt i tiden genom att gå till Museo Claudio Faina e Civico med sina antika etruskiska föremål. Fly undan medelhavssolen och utforska det underjordiska Orvieto. 440 grottor finns under stadens gator som genom åren används till allt från bombskydd under andra världskriget till vinkällare.

Och när du är färdig med sightseeing kan du slappna av med ett glas Orvieto Classico, ett vin som varit känt sedan romarriket. Luca Signorelli som gjort freskomålningarna i katedralen blev betalt i Orvieto vin – så du kanske också blir inspirerad till att skapa mästerverk efter några glas…

Besöka

Orvieto

1

Rekom. dagar

Huvudväg

257 km

från Abruzzo

2t 38m

körtid

Besök

Chiesa di Sant’Andrea

Otroligt vacker kyrka från 1200-talet

Torre del Moro

Torn med spektakulär utsikt

Pozzo di San Patrizio

Historisk brunn med mycket karaktär

Ät på

Al Pozzo Etrusco

€€

Populär restaurang med umbrisk mat

Trattoria del Moro Aronne

€€

Lokal mat med rustik känsla

Ristorante La Badia

€€€€

Medeltida innergårdsmiljö

Bo på

Area Sosta Camper, Battistelli Renzo

€€

Ta linbanan till centrum

3

Ta en paus vid vackra Bracciano sjön

Vart åkar romarna själva på semester? Svaret är faktiskt det tredje stoppet på din centrala Italien road trip, nämligen Bracciano sjön. Det här är det perfekta resmålet när du kommer med husbil och är ett av våra mer populära restips i centrala Italien.

Den näst största av Lazios vulkaniska sjöar ligger precis under en timma norr om Rom och är ett paradis som är perfekt för att locka stadsbor ut på landet. Sjön ligger i en gigantisk vulkanisk krater, men det är ingen sjö för de som är ute efter adrenalin – t.ex är motorbåtar förbjudet. Det här är istället en sjö för seriös avslappning.

Sjön Bracciano under solnedgången, en destination på din Centrala Italien Road Trip

Njut av en fridfull kanottur i sjöns klara vatten eller ta en seglingslektion. För att bada eller ta en picknick bör du bege dig till Lungolago Argenti. Det är faktiskt inte bara sjön som är charmig, staden Bracciano är ljuvlig också.

Besök det imponerande slottet Orsini Odescalchi där Tom Cruise och Katie Holmes gifte sig. Även om du inte bryr dig om kändisskvaller så är detta ändå en förtjusande vacker plats.

Besöka

Bracciano sjön

1

Rekom. dagar

Huvudväg

116 km

från Orvieto

1t 45m

körtid

Besök

Anguillara Sabazia

Pittoresk medeltidsstad med en liten strand

San Liberato Church

Antik kyrka med botaniska trädgårdar

Ät på

L’Acqua Delle Donne

€€€

Varierad säsongsmeny med hemmagjord pasta

Nepitella

€€

Mindre meny, chans att smaka på nyfångad fisk från sjön

Parkering

Bracciano Parcheggio, Via Este, 5A

Billig parkering nära staden

Bo på

Camping Porticciolo

€€€

Charmig camping nära sjön

4

Slutdestinationen: oslagbara Rom

Det är svårt att få ett mer spektakulärt slut än Rom på din centrala Italien road trip. Oavsett om du gillar historia, konst, arkitektur, mat och atmosfär, Rom har allt och lite till. Det finns goda anledningar till att Rom är ett stående restips i centrala Italien och du får verkligen inte missa denna fantastiska stad

Ikoniska ruiner vars namn (låter Colosseum och Pantheon bekant?), är välkända av oss alla och delar stad med fantastiska verk från konstnärer som Michelangelo och Caravaggio. Vid varje hörn väntar nya underverk. Att säga att det är en kulturell smältdegel vore en underdrift.

Hyra husbil Rom

Börja med lite praktfulla religiösa upplevelser så som St Pauls basilika eller det Sixtinska kapellet. Därefter kan du utforska museer som sedan växlas upp till modernare konst på MAXXI utställningen. Glöm inte att bara promenera runt och njuta av atmosfären, men se upp för alla vespor…

Till lunch kanske du tar en picknick i Villa Borghese. När kvällen närmar sig ta en tur i de bohemiska kvarteren och njut av en aperitivo på en trattoria längs gatan. Maten är precis lika exceptionellt god som man kan förvänta sig i Italiens huvudstad, så se till att utforska och prova specialiteter som cacio e pepe, eller kronärtskocka lagad alla Romana.

Besöka

Rom

2

Rekom. dagar

Huvudväg

45 km

från Bracciano sjön

1t 10min

körtid

Besök

Colosseum

Ikonisk romersk amfiteater

The Appian Way

Gå i fotstegen av kända kejsare och påvar på den här antika romerska gatan

Spanska trappan

Ikonisk mötesplats

Ät på

Ristorante la Veranda

€€€

Fine dining i en byggnad från 1480

La Ciambella

€€€

Romerska specialiteter av de bästa ingredienserna

Roscioli

€€€

Färsk och kreativ mat inklusive en mozzarella-avsmakningsmeny

Bo på

Camper Parking Area, Park Colombo

€€€

30 minuter promenad eller 15 minuter taxi från centrum

Drop-off in
Rom Depå

15 km

Från Rom

33 min

körtid